CURSURI ONLINE

Atelier de antrenament al mintii

Mind Lab Group este lider mondial in domeniul gandirii si dezvoltarii deprinderilor de viata prin joc. Metoda Mind Lab a fost adoptata de mii de gradinite si scoli din toata lumea. In 25 ani, peste 25 de tari si milioane de elevi din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Brazilia, Israel, Romania, Ungaria, Australia, Japonia si altele au beneficiat de aceasta metoda inovativa de educare.

“Jocul este o forma de activitate specifica pentru copil si hotaratoare pentru dezvoltarea lui psihica” (U. Schiopu in Dictionar de psihologie, 1997). Pentru copil jocul inseamna cunoastere, de toate tipurile: de sine, a lumii inconjuratoare, practica, mentala, prima experienta personala relevanta de viata. Pentru parinte, jocul reprezinta o sansa extraordinara pe care o poate exploata in folosul in primul rand al copilului, dar si al familiei. Dezvoltarea psihologica a copilului nu se realizeaza de la sine, in mod instinctiv, ci prin doua instrumente primordiale, jocul si imitatia. Metodele de dezvoltare cognitiva bazate pe utilizarea jocului sunt cele mai raspandite in teoriile moderne de psihologie educationala.

Psihologul de talie internationala Reuven Feuerstein a concluzionat ca inteligenta nu este o trasatura innascuta; ea se poate invata, fiind in fapt abilitatea de a invata. Teoria sa privind Invatarea Mediata – aplicata in sute institutii la nivel global – sta la baza principiilor care au dat nastere în 1994 conceptului Mind Lab. Echipa Mind Lab Group, formata din jucatori de sah, go si bridge, alaturi de educatori si psihologi, a dezvoltat si implementat metoda Mind Lab, o abordare unica a dezvoltarii capacitatii de gandire, inteligentei emotionale si abilitatilor sociale cu ajutorul jocurilor de gandire.

Structura sedintelor de Mind Lab, citand-o pe doamna Ioana Stamatiade, fondatorul Mind Lab Romania, este urmatoarea: “Majoritatea lectiilor incep cu o poveste al carei rol este de a-i implica emotional pe copii in joc, de a-i personifica piesele, uneori abstracte. Cateodată copiii sunt lasati sa descopere treptat jocul sau sa-i intuiasca ei singuri regulile, urmand indicii din poveste. Urmeaza invatarea propriu-zisă a jocului cu obiectivul si regulile lui insoțite pentru cei mici de consolidarea notiunilor matematice si spatiale legate de structura tablei sau a pieselor de joc. Copiii sunt impartiti in grupuri mici si au prima sesiune de joaca. Odata ce au inteles bine jocul, profesorul impreuna cu copiii, discuta despre strategii, metode sau concepte strans legate de tematica lectiei si sunt analizate situatii concrete de joc. Copiii au o noua sesiune de joc in grupuri mici. De data asta se joacă aplicand metodele invatate.

Rolul profesorului este extrem de important in timpul celor doua sesiuni de joc ale copiilor, realizand ceea ce se numeste invatarea mediata. Practic, trecand de la o masa de joc la alta, el pune intrebari de mediere care sporesc constientizarea, analiza si intelegerea situatiilor in care copiii se afla la momentul respectiv. La final, copiii si profesorul incearca sa identifice situatii din viata de zi cu zi a copiilor in care aplicarea strategiilor si metodelor invatate i-ar putea ajuta, așa cum au făcut-o în timpul jocului. Are loc astfel transferul din joc in viața de zi cu zi, moment extrem de important in cadrul unei lectii Mind Lab si care nu se realizeaza decat cu ajutorul unui mediator. O astfel de lectie durează cam trei ore (pe parcursul a trei saptamani) timp in care copiii au timp sa-si structureze si sedimenteze informatiile si chiar sa vina pe parcursul lectiei cu experiente relevante noi”.

Programul are diverse module, adaptate copiilor cu varste intre 4 si 14 ani, si foloseste o mare varietate de jocuri de gandire. Unele sunt bine cunoscute in intreaga lume, ca de exemplu X si O, Moara, Mancala etc., altele au fost special create pentru acest program. Acestea sunt menite sa dezvolte abilitatile cognitive, sociale si emotionale ale celor mici, pe care ulterior vor reusi sa le puna in practica atat in cadrul scolar, cat si in cadrul mai larg al vietii.

O activitate distractiva, dar si foarte utila pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor pe plan intelectual, social si afectiv.

Iar acum, va provocam la joc!

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. De acord